Reguli de lansare pentru lampioane zburătoare


Moda lansării de lampioane zburătoare la fiecare eveniment sau ocazie – mai formală sau informală – este tot mai pronunțată. Nimeni nu dă înapoi de la lansa în văzduh baloanele cu foc, în principal datorită spectacolului de lumini de care au parte, mai apoi pentru intensitatea emoțiilor din acele momente. Indiferent de momentul din zi sau din noapte, efectul vizual al lampioanelor zburătoare încă reușește să se mențină deasupra liniei între preferințele oamenilor de toate vârstele. Până și copiii cu vârste fragede își doresc să lanseze baloane de hârtie, însă din acest punct încolo, este nevoie să cunoaștem câteva reguli pentru o lansare la cer eficientă a lampioanelor zburătoare.


În primul rând, lampioane zburătoare nu se pot lansa oricând, oriunde sau de către oricine. Aceasta este regula numărul unu pe care toată lumea trebuie să o aibă în minte atunci când se pregătesc să lanseze lampioane.

Lampioane zburătoare sunt baloane confecționate din hârtie de orez, ignifugă și rezistentă, care trebuie să respecte câteva mici instrucțiuni de utilizare:


- Se desface cu grijă lampionul, pentru a nu se deteriora, zgâria sau rupe suprafața acestuia


- Este de preferat ca lansarea să se facă în doi, o persoană ținând lampionul, iar cealaltă dând foc celulei cu combustibil


- Se va ține lampionul până când acesta va deveni suficient de puternic încât să-și ia singur zborul. În general, durează cam 1 minut până când se va simți cum lampionul începe să se înalțe.

















Acestea fiind spuse, în continuare vom vorbi despre câteva reguli de lansare pentru lampioane zburătoare, care trebuie respectate pentru a se evita riscul apariției incendiilor. La urma urmei, lampioane zburătoare sunt baloane care se înalță pe bază de combustibil, iar prăbușirea acestora înainte de vreme și într-un loc nepotrivit poate duce la declanșarea de incendii. Tocmai de aceea, trebuie avut în vedere următoarele aspecte:


- Lampioane zburătoare se vor înălța în aer liber, cât mai departe de clădiri, copaci sau păduri, recolte de pe câmp, fire sau turnuri de transmisie, panouri publicitare sau trasee rutiere principale.



- Lampioane zburătoare se vor lansa sub condițiile meteo favorabile. Asta înseamnă că nu putem lansa lampioane zburătoare pe ploaie sau vânt prea puternic. Vântul puternic împiedică lansarea la mari înălțimi ( un lampion zburător se poate înălța până la 800-1000 m.), dar poate și deraia traiectoria lampioanelor.



- Nu se vor atașa elemente adiționale pe suprafața lampioanelor, mai ales dacă este vorba de obiecte grele. La fel ca și vântul, acestea conduc la îngreunarea zborului lampioanelor și eventual, schimbarea cursului acestora. Se poate însă atașa o hârtie cu o dorință scrisă, întrucât există superstiția că lampioane zburătoare pot îndeplini dorințe. Singura precauție se rezumă la a nu zgâria suprafața balonului.






















- Nu este permisă folosirea unui alt tip de combustibil în afara celui încorporat


- Persoanele minore, mai ales copiii mici, nu au voie să lanseze lampioane zburătoare nesupravegheați de către părinți sau alte persoane mai în vârstă.



Dacă se vor ține cont de aceste câteva condiții de lansare, singurul lucru care mai rămâne de făcut este să ne bucurăm de jocul de lumini oferit de lampioane zburătoare, precum și de sentimentele și stările pe care acestea au capacitatea de a le induce.